06 februarie 2020

Alimentatia in sarcina

Inca inainte de a ramane insarcinate, toate femeile trebuie sa se pregateasca pentru aceasta mare transformare fiziologica si mentala a vietii lor.

Adoptarea unui regim echilibrat de mancat si facut miscare, alaturi de abstinenta de la tutun (inclusiv fumatul pasiv) si reducerea cantitatii de alcool trebuie sa se regaseasca in rutina lor vreme de multe luni bune.

Nu este timpul in aceasta perioada nici de incercarea dietelor minune de slabit peste noapte, nici de renuntarea la grupe mari de alimente (carne, lactate, cereale, fructe) in speranta unei curatarii mai rapide si temeinice a interiorului. Echilibrul trebuie sa fie principiul de baza atat fizic cat si mental.

Un aspect important al evolutiei greutatii in timpul si dupa sarcina il reprezinta numarul de kilograme la care femeia a ramas gravida. Tendinta de obezitate este atinsa mai rapid in cazul femeilor cu multe kilograme peste greutatea considerata normala (Indice de masa corporala, greutate/inaltime < 25). La acest spor contribuie atat dezechilibrarea hormonala ce duce la ingrasat cat si in unele cazuri modificarile de ordin psihologic care apar. Toata aceasta avalansa de schimbari poate fi tinuta in frau de cateva reguli de stil de viata:

-daca aveti deja o greutate peste cea normala apelati la sfatul unui specialist pentru a scapa de acest surplus. Eliminati astfel riscul de hipertensiune arteriala, diabet gestational, infectii urinare, nasterea unui copil cu o greutate mai mare de 4.5 kg; ce poate aparea pe parcursul celor 9 luni. Protejati in acest fel atat sanatatea Dvs cat si a bebelusului

 

 
-nu incercati sa slabiti in timpul sarcinii privandu-va de aport important de calorii dar in acelasi timp nu incercati sa mancati pentru doi. Contrar asteptarilor, aportul caloric trebuie crescut de ordinul a catorva sute de calorii (aproximativ 3-400). Caloriile in plus vor depasi cu siguranta necesarul de crestere al bebelusului iar depozitele de grasime ale mamei vor fi rotunjite corespunzator.

-nu va bazati dieta pe dulciuri care va aduc doza de confort zilnica sau alimente hipercalorice (paste fainoase cu toppinguri generoase; pizza; carne grasa; farfurii pline varf cu fructe; etc).

-incercati sa va mentineti obiceiul de miscare,  necesar atat pentru doza zilnica de endorfine dar si pentru tonifierea si intretinerea  tesutului slab, muscular

-nu urmati diete dezechilibrate bazate pe un numar redus de grame de carbohidrati (esentiali pentru dezvoltarea creierului bebelusului); nu exagerati cu aportul proteic (nu uitati de acidul folic esential regasit in frunzele verzi si legumele proaspete); nu reduceti de buna voie si fara sfatul unui specialist acreditat glutenul, lactatele sau alte grupe mari doar pentru ca sunt la moda aceste schimbari.

-urmati intotdeauna prescriptia medicului de suplimente alimentare. In sarcina necesarul de vitamine si minerale este diferit si este nevoie de suplimentare, indiferent cat de corect apreciati voi ca mancati.

O importanta deosebita in sarcina trebuie acordata igienei alimentare si limitarea posibilitatii de infestare cu orice agent contaminant provenit de la produse nespalate sau insuficient pregatite termic (atentie aici la tendinta “all raw”) putand duce la diaree, voma, deshidratare severa. Asadar:

-evitati branza facuta din lapte crud si nepreparat termic

 

 
-evitati lactatele crude si produsele lactate nepasteurizate

 

-nu mancati peste crud (sushi), fructe de mare nepregatite termic foarte bine. Aici mai exista riscul contaminarii cu metale grele  in cazul unui consum insemnat de astfel de produse. As dori sa reamintesc aici si persoanelor care iau diverse suplimente alimentare din alge sau diverse ciuperci pentru suplimentarea aportului proteic insuficient din alimentatie, ca exista acest risc si in cazul lor

-evitati salamurile, mezelurile obtinute din carne cruda (salam, afumaturi) in favoarea celor fierte

-evitati carnea cruda (biftec tartar, carpaccio), friptura in sange

-fierbeti bine ouale si nu consumati oua de rata sau gasca din cauza posibilei contaminari cu salmonella

-cat priveste consumul de alcool in sarcina, abstinenta este cea mai buna atitudine

-consumul de cafea poate creste riscul de avort spontan si o greutate insuficienta la termen a copilului in cazul unui consum mai mare de 2 cesti pe zi. Cafeina traverseaza bariera placentara iar bebelusul nu dispune de resorturile necesare metabolizarii ei, ceea ce duce la cresterea ritmului cardiac al acestuia. Cafeaua de calitate fara cofeina, nu prezinta restrictii. As recomanda insa si aici atentie la consum si la sursa folosita.

Modalitati de inlaturare a disconfortului in sarcina

  • Pentru greata matinala:

 

 
-ridicati-va incet din pat si nu faceti miscari bruste

-evitati consumul alimentelor grase, prajite sau pe cele cu miros puternic

-mancati putin si des. Recomandabil 3 mese principale si 2 gustari

-consumati pe langa apa folosita in hidratare ceaiuri care indeparteaza greata , ghimbirul este un excelent ajutor in acest sens

  • Pentru ameliorarea constipatiei:
  • persoanele care au o predispozitiei in acest sens inainte de sarcina, dar nu numai ele, pot observa o agravare a acestei neplaceri; Regulile dietetice aplicabile in afara sarcinii raman valabile: sporirea hidratarii 2.5-3l/zi,in functie de greutate; aport echilibrat de fibre din fructe; legume; leguminoase; psyllium; miscare moderata 3-5 ori pe saptamana minim 30 minute, recomandabil plimbari usoare intr-o companie placuta; observarea reactiilor digestive la alimente cu efect constipant: branzeturi maturate; carne.